شکستهای نظامی پیاپی در برابر روسیه تزاری، نفوذ تجاری و سیاسی گسترده دول بیگانه در ایران، فساد و ناکارآمدی حکومت قاجار، مشکلات عمده اقتصادی، نفوذ افکار آزادیخواهی از مسیر ترکیه به ایران، بازگشت تحصیلکردگان مدارس اروپایی به کشور، همگی در شکلگیری ایده مشروطهخواهی در ایران نقش موثری داشتند.
همزمانی نفوذ قدرتهای خارجی با تشدید مشکلات اقتصادی و ناتوانی شاهان قاجار در حل آنها، به تدریج حلقههای اعتراضی را در ایران شکل داد و پاسخگو نبودن حکومت قاجار، این اعتراضات را از شکل مسالمتآمیز به شکل انقلابی و خشونتآمیز تبدیل کرد که نتیجه آن اتحاد همه اقشار جامعه در جهت پایان دادن به سلطنت مطلقه قاجار و تصویب قانون اساسی مشروطه بود.
مهمترین وقایع سیاسی اجتماعی و اقتصادی را که پیش از انقلاب مشروطه تا بازگشایی مجلس دوم بین سالهای ۱۲۵۱ تا ۱۲۸۸ شمسی به وقوع پیوست، میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
۱۲۵۱/۱۸۷۲: آغاز دوران اخذ امتیاز بوسیله قدرتهای جهانی از شاهان قاجار
انعقاد قرارداد رویتر، آغاز به کار شرکت انگلیسی برادران لینچ و شرکت روسی سای دولاروت، اعطای امتیاز انحصار چاپ اسکناس به بانک شاهنشاهی بریتانیا، خریداری امتیاز گسترش خطوط تلگراف بوسیله دولت روسیه
۱۲۷۰-۱۲۷۱/۱۸۹۱-۱۸۹۲: اعطای امتیاز تنباکو به ماژور تالبوت انگلیسی و شکلگیری جنبش اعتراضی با حضور روشنفکران، روحانیون، بازار و توده مردم
این اقدام به رهبری روحانیون صاحب نام وقت میرزا محمدحسن شیرازی و میرزا محمدحسن آشتیانی به شدت مورد اعتراض مردم به ویژه بازرگانان ایرانی قرار گرفت. فتوای روحانیون در تحریم تنباکو و پشتیبانی مردم از این فتوی در نهایت حکومت وقت را مجبور به لغو امتیاز نمود. این حرکت که به جنبش تنباکو شهرت یافته است، از نخستین تکانهای اجتماعی بود که زمینهساز جنبش مشروطه شد.
۱۲۷۵/۱۸۹۶: ترور ناصرالدین شاه در حرم حضرت عبدالعظیم بوسیله میرزا رضای کرمانی
۱۲۷۵/۱۸۹۶: به تخت نشستن مظفرالدین شاه و ادامه روند اعطای امتیازات به کشورهای خارجی
۱۲۷۶/۱۸۹۷: مرگ سیدجمالالدین اسدآبادی که اندکی پس از شکست برنامههای اصلاحطلبانه وی رخ داد عملا موجب از بین رفتن امید برای اصلاحات درون ساختاری حکومت قاجاریه شد
۱۲۷۶/۱۹۰۰: قرارداد اولین قرضه از دولت روسیه
۱۲۷۷/۱۹۰۱: واگذاری امتیاز انحصاری استخراج و بهره برداری از نفت به دارسی
۱۲۸۴/۱۹۰۵: آغاز موج اول و دوم اعتراضات مردمی در واکنش به گرانی کالاها و بحران اقتصادی
در این اعتراض آرام، مردم و بازاریان خواستار عزل مسیو نوژ و باز پرداخت وام هایی بودند که دولت از آنها گرفته بود.
موج دوم اعتراضات با به فلک بستن دو تن از تجار معروف بوسیله حاکم تهران آغاز شد.معترضان بعد از این اتفاق به رهبری آیت الله بهبهانی و طباطبایی در حرم حرم حضرت عبدالعظیم بست نشستند و وخواهان برکناری حاکم تهران، عزل مسیو نوژ، اجرای شریعت و تاسیس عدالتخانه شدند. پس از حدود یک ماه از تحصن و صدور فرمان شاه برای تاسیس عدالتخانه، مهاجران به تهران بازگشتند و با استقبال رسمی و همچنین شور مردم مواجه شدند.
۱۲۸۵/۱۹۰۶: بست نشینی ملیون در قم و باغ سفارت انگلیس
پس از بازگشت متحصنین از عبدالعظیم، عینالدوله در اجرای وعدههای شاه مقاومت کرده و روز به روز به فشار و سرکوب مردم می افزود. از سوی دیگر تهییج مردم ادامه داشت و در نهایت به کشته شدن طلبهای به نام سید عبدالحمید و به دنبال آن گردهمایی و شورش مسجد آدینه و تعطیل بازار، شورش در شهر، تحصن روحانیون در مسجد و پافشاری آنان در خواست عدالتخانه گردید. پس از این که سختگیری علیه متحصنین افزایش یافت، رهبران این شورشها قصد مهاجرت به قم را نمودند. در این مهاجرت شیخ فضلالله نوری نیز در اتحاد با دیگر روحانیون بود. گروهی حدود ۱۰۰۰ نفر به قم رسیده در آنجا منزل کردند.
در این گیر و دارها برای نخستین بار عبارت مشروطه و مشروطهخواهی نیز بر سر زبانها افتاده بود. گروهی دیگر از معترضان نیز به باغ سفارت انگلیس رفته و در آنجا بست نشستند. سفارت انگلیس که در آن زمان از مشروطهخواهی مردم حمایت می کرد، به آنها پناه داد.
مرداد ۱۲۸۵: تاریخ رسمی صدور فرمان مشروطه
دربار، نخست خواسته مخالفان که آنها را گروهی از «تروریستهای جیرهخوار انگلیس» خطابشان میکرد نپذیرفت ولی هنگامی که با اعتصاب عمومی در تهران و با تلگرافهایی از باکو و تفلیس مبنی بر آمادگی برای اعزام نیروهای مبارز مسلح به ایران مواجه شد، در روز سیزدهم مرداد ۱۲۸۵ فرمانی را صادر کرد که از آن در تاریخ ایران تحت عنوان فرمان مشروطیت نام میبرند. این فرمان روز بعد یعنی در چهارده مرداد ۱۲۸۵ یعنی روز مشروطیت انتشار بیرونی داده شد.
فرمان مشروطیت
شهریور ۱۲۸۵: صدور اولین قانون انتخابات
پس از صدور فرمان مشروطیت روز شنبه بیست و ششم مرداد در سرای «مدرسه نظام» نشست باشکوهی با حضور همه علما، سران تلاشگران، درباریان و وزیران به منظور گشایش مجلس موقتی تشکیل شد. این مجلس تا مدتی هر هفته دو بار برپا می شد و نظام نامه انتخابات نمایندگان ملت را تدوین کرد. علی رغم مخالفت های خودکامگان به رهبری عین الدوله و ایجاد موانع بسیار، این نظام نامه در هفدهم شهریور به امضای شاه رسید و بر اساس آن نخستین انتخابات نمایندگان شصت گانه تهران آغاز شد.
مهر ماه ۱۲۸۵: افتتاح مجلس اول در تهران
برمبنای نظام نامه انتخابات ابتدا نمایندگان تهران برگزیده و مجلس شورای ملی کار خود را آغاز کرد. این نظام نامه مردم را به شش گروه (طبقه) تقسیم می کرد: شاهزادگان (۴ تن)، علما (۴ تن)، اعیان و بازرگانان (۱۰ تن)، زمین داران و کشاورزان (۱۰ تن)، پیشه وران (۳۲ تن). به این ترتیب بیشترین نمایندگان تهران به طبق بازرگانان و پیشه وران تعلق داشتند.
دیماه ۱۲۸۵: توشیح قانون اساسی، مرگ مظفرالدین شاه و به تخت نشستن محمدعلی شاه
مظفرالدین شاه قاجار
قانون اساسی مشروطه پس از تدوین توسط مجلس برای امضای شاه به دربار فرستاده شد. اما درباریان و دولت در به امضا رساندن و عودت آن تعلل میکردند. در این میان محمدعلی میرزا که به سبب بیماری مظفرالدین شاه با استقبال بزرگی از روحانیون مشروطه خواه وارد تهران شده و بلافاصله نیز جانشین وی شده بود، برای حفظ حمایت دو آیتالله مشروطهخواه بهبهانی و طباطبائی از خود همراهی نشان می داد. وی پسر مشیرالدوله صدراعظم را فرستاد تا نمایندگان بیایند و در مورد بندهائی از قانون اساسی مذاکره شود. مذاکرات بیشتر بر سر مجلس سنا بود که به توافق رسیدند و قانون اساسی مشروطیت در واپسین روزهای زندگی مظفرالدین شاه به تائید وی رسید.در مراسم تاجگذاری محمدعلی شاه به جز نمایندگان مجلس همه اعیان، علما و سفیران و کنسولها شرکت داشتند. یکی دوتنی چون صنیع الدوله و سعدالدوله نیز به عنوان اعیان و نه نماینده ملت در این مراسم حضور داشتند. همین امر بیانگر نظر و احساس واقعی محمدعلی میرزا نسبت به مجلس و نمایندگان مردم بود.
خرداد ۱۲۸۷ – تیر۱۲۸۸
- ایجاد اختلاف میان نیروهای تجددگرا و سنتگرا در نحوه نوسازی کشور
- تشدید اوضاع نابسامان اقتصادی
- اعتراضات خیابانی به رهبری شیخ فضلالله نوری در مخالفت با انقلاب مشروطهای که آن را حرکت به سمت پوچگرایی میخواند
- تضعیف مشروطهخواهان و آماده شدن محمدعلی شاه برای سرکوب مشروطیت
- به توپ بسته شدن مجلس بوسیله بریگاد قزاق به رهبری کلنل لیاخوف روسی و آغاز دوران استبداد صغیر
- اعلام حکومت نظامی، سرکوب مشروطه خواهان در تهران و نصب لیاخوف به عنوان حاکم نظامی تهران از سوی محمد علی شاه
- قیام مشروطهخواهان در تبریز، اصفهان، رشت، بوشهر، بندرعباس، مشهد و حرکت به سوی تهران
- فتح تهران بوسیله مشروطه خواهان و پناهنده شدن محمدعلی شاه به سفارت روسیه
- عزل محمدعلی شاه با رای مجلس عالی، و نصب فرزند دوازده سالهاش احمدمیرزا به سلطنت و صدور فرمان تاسیس مجلس دوم مشروطه.